Asbestattest voor gemene delen

In 2040 moet Vlaanderen asbestveilig zijn. Als onderdeel van dit plan wordt vanaf 1 mei 2025 het asbestattest voor gemene delen verplicht. Bent u door de VME aangesteld als syndicus van een appartementsgebouw met gemeenschappelijke delen? Dan is het uw taak om dit asbestattest te regelen.

asbestattest gemeenschappelijke delen

Verplichting asbestattest voor gemene delen bij verkoop

Appartementsgebouwen bestaan meestal uit verschillende wooneenheden en gemeenschappelijke delen. Deze gemeenschappelijke delen hebben meer dan één eigenaar. De VME (Vereniging Van Mede Eigenaren) of syndicus is verantwoordelijk voor het beheer van deze gemene delen. Denk hierbij aan appartementengebouwen met een gemeenschappelijk trappenhuis,stookplaats,technische ruimte,liftschacht, kelder of dak.

Voor deze gemeenschappelijke delen moet er vanaf 1 mei 2025 een apart asbestattest beschikbaar zijn bij verkoop. Sinds 23 november 2022 geldt het verplicht asbestattest bij verkoop van een wooneenheid. Verkoopt u na 1 mei 2025 een appartementswoning (opbrengsteigendom) of -gebouw? Dan moet er voor zowel elke wooneenheid als de gemeenschappelijke delen een asbestattest zijn.

Plan vandaag nog uw afspraak in.

Bij ons steeds 2 inbegrepen stalen, zo bent u al meteen van de verplichtingen af

Asbestattest voor appartementsgebouw

U bent de syndicus van een appartementsgebouw in Aalst of omstreken met 10 individuele appartementen. Daarbij heeft u een gemeenschappelijke kelder, dak en trappenhuis. Ook al wordt er geen enkel appartement verkocht, u bent nog steeds verplicht een apart asbestattest te laten opmaken voor de gemene delen, dit is uw verantwoordelijkheid als syndicus.

 Zo is iedere koper of huurder goed geïnformeerd over de asbestveiligheid van hun appartement.

Appartementen voor verhuur

Voor de wooneenheid zelf moet vanaf 1 januari 2032 een asbestattest beschikbaar zijn en deze informatie moet gedeeld worden met de huurders. Voor iedere wooneenheid en gemeenschappelijke delen moet er een aparte asbestattest aanwezig zijn.

Heeft u als verhuurder al een asbestinventarisatie laten opmaken? Dan bent u verplicht om deze informatie te delen met uw huurders.

Samen maken we Vlaanderen asbestveilig
Vraag een asbestattest aan voor de veiligheid van de bewoners van uw appartementsgebouw. Na het maken van een asbestattest bent u op de hoogte van de hoeveelheid asbest, waarin het zit en hoe u hiermee om moet gaan. Zo bent u goed voorbereid op de toekomst.

Onze werkwijze

Vraag uw offerte aan en wij plannen vandaag nog een afspraak in. Wij komen bij u langs om het asbestattest op te maken.

Onze deskundige gaat op zoek naar asbesthoudende materialen. We hoeven hiervoor geen plafonds of muren te beschadigen, maar nemen bij vermoeden van asbest wel stalen af. Hierbij blijft de schade zo beperkt mogelijk. Deze stalen worden in het laboratorium onderzocht op asbest.

Het asbestattest voeren we uit volgens de richtlijnen van OVAM. De asbestdeskundige stelt vervolgens een asbestcertificaat op.

Plan vandaag nog uw afspraak in
Neem vandaag nog contact met ons op en we plannen dezelfde dag nog een afspraak in.
Zo heeft u snel uw asbestattest en voldoet u aan alle verplichtingen.

Vraag of prijsofferte? Contacteer ons geheel vrijblijvend.

Vertel ons wat u zoekt en wat we voor u kunnen doen.